Јединствена Србија обележила Међународни дан жена

ПРИЈЕМ 100 НОВИХ ЧЛАНОВА У АПАТИНУ
18. јануар 2016.
Изборна конвенција СПС – ЈС Нови Сад
17. март 2016.

Јединствена Србија обележила Међународни дан жена

Актив жена Јединствене Србије у Новом Саду, данас је упутио је честитке својим суграђанкама поводом 8. марта, Међународног дана жена, симболичним окупљањем испред канцеларија Градског одбора и уручивањем поклона као знака пажње и женске солидарности.

20160308_122723

„Родна равноправност, побољшање материјалног положаја жена, а пре свега трудница и породиља, важни су елементи политичког програма Јединствене Србије. Многи животи и целовековна борба, обавезују нас да овај историјски тренутак не заборавимо и да наставимо даље у заједничкој борби за бољи и равноправнији положај жена у Србији.

Дакле, хајде да обележимо овај дан проналажењем начина да се  женама олакша  приступ образовању, здравственој заштити, посао, као и да заштите своје право на живот без насиља јер жена је камен темељац наше породице. Бришући предрасуде из прошлости жене могу напредовати и померати границе.“ – изјавила је председница Актива жена Јединствене Србије у Новом Саду Наташа Златковић.

20160308_123701

На данашњи дан, давне 1910. године, на другој Међународној конференцији жена социјалисткиња у Копенхагену, на предлог Кларе Цеткин, одлучено је да се сваке године 8. марта прославља Међународни дан жена, као сећање на велике демонстрације које су одржале америчке жене 1909. године, под паролом борбе за опште право гласа.

Тада је 15.000 жена запослених у текстилној индустрији у Њујорку протестовало тражећи боље услове рада. Под слоганом „Хлеб и руже“  жене су тражиле краће време, боље плате, право гласа и забрану рада деце.

image-fc8fb7