Интервју председника Драгана Марковића за дневни лист Прес

Мали Иђош уз Јединствену Србију
15. децембар 2011.
Основан Општински одбор у Сечњу
13. март 2012.

Интервју председника Драгана Марковића за дневни лист Прес

Председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма открио је за Прес да је ЕУ, односно Немачка, за кандидатуру тражила од Србије да укине паралелне институције на северу Косова, а то значи да призна независност јужне српске покрајине.

Председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма

Извор ДНЕВНИ ЛИСТ ПРЕС  

 

Разочаран сам што Србија није добила статус кандидата, али Србија није желела да се одрекне ни својих институција на северу покрајине, ни Косова. А сви су нам у ЕУ говорили да признање Косова није услов. Мени лично су то обећавали и Дежер и Волфрам Мас и бивши француски амбасадор. Изневерени смо – навео је Марковић.

 

Јесте ли изневерили бираче којима сте обећали кандидатуру, док сте улазак у проевропску владу са ДС-ом правдали речима да се „патриотизам не сипа у тракторе“?

– Нисмо ни погрешили, нити смо се покајали. У Србију је стигло више инвестиција него пре 2008. упркос економској кризи, грађанима више нису потребне визе… Дакле, ова влада је испунила 80 одсто својих обећања. Недостају нам само та кандидатура и датум почетка преговора.

Верујете ли да ћемо статус кандидата добити у марту?

– Сумњам. Увек сам био оптимиста, али је добијање кандидатуре у марту под знаком питања. Реалније је да кандидатура сачека будућу владу.

Ко ће бити у тој влади?

– ЈС и СПС сигурно. Коалиција најбољег министра и најбољег градоначелника у Србији по свим анкетама биће највеће изненађење на изборима.

Да ли бисте опет са ДС-ом?

– Не треба стати на пола пута.

Значи ли то да нећете са напредњацима и да не бисте на чај са лидерима СНС-а?

– Са напредњацима сам попио казан чаја, врло добро се познајемо, али док се не заврше избори не размишљам о другим партијама осим о својој коалицији.

Хоћете ли убедити ПУПС да поново иде са вама и Дачићем у предизборни савез?

– ЈС ће у суботу на Главном одбору потврдити да иде у коалицију са СПС-ом. ПУПС је, ако хоће, добро дошао. Моја порука је да колач морамо да дамо грађанима, а не странкама.

С којима порукама крећете у кампању?

– Да се залажемо за економски патриотизам и национални прагматизам.

Имате ли амбиције да ви лично уђете у владу?

– Данас идем у владу код Мркоњића.

Мислио сам да будете члан будуће владе?

– Не могу, нисам завршио још неке послове у Јагодини.

Када ћете у јагодинском музеју поставити воштану фигуру Новака Ђоковића?

– Фигура је готова, а прво ће је погледати његови родитељи да видимо да ли су задовољни. Поставићемо је у музеј тек када се договоримо с Новаком да дође у Јагодину.