ИНТЕРВЈУ – Срђан Кружевић, в.д. директор Електровојводине

Срђан Кружевић отворио трећи Чварак Фест у Каћу
5. новембар 2012.
Срђан Кружевић, в.д. директор Електровојводине, је нови кум славе Града Новог Сада
19. новембар 2012.

ИНТЕРВЈУ – Срђан Кружевић, в.д. директор Електровојводине

Домаћинским управљањем дићи ћемо гиганта!

Велико реструктуирање система, решавање крађа и злоупотреба, борба против корупције на свим нивоима, управљање које ће из недовољног буџета створити инвестиције, у две речи „огроман залогај“ – дочекао је новог директора Електровојводине Срђана Кружевића на функцији коју је недавно преузео. У интервјуу за Новине новосадске Кружевић прича о ургентним потезима, припремама за грејну сезону, највећим проблемима са којима се ово предузеће суочава и плановима за њихово решавање. Државна ревизорска кућа је завршила ревизију фирме и њихов извештај ме је дочекао по доласку на место директора Електровојводине. Затекао сам више од 400 примедби на јавне набавке, моделе расписивања тендера, уговоре који су потписивани на више година, иако планирамо средства на годишњем нивоу… То су само неки од проблема са којима се управо суочавамо – истиче Кружевић.

Интервју за ННС

ННС Најавили сте и интерну истрагу?

Срђан Кружевић – Да. Резултате ћемо имати за око 3 месеца. Ако гледамо где је све начињена штета, морам признати – у свим областима које имају било какав вид трошка. Узмимо за пример наизглед баналне ствари. Рецимо, ако замена једне гуме код вулканизера кошта 150 динара, а ми имамо 600 возила и за тај посао одвојимо дупло више новца него што је потребно, јасно је да је штета огромна. Три месеца је рок који сам дао, јер долазим из странке у којој ствари орочавамо. С друге стране, ја нисам ту да било кога процесуирам, него да водим систем. А политика којом ћу се руководити ће бити другачија него до сада. Радници и потрошачи из категорије домаћинства су ми на првом месту.

ННС Шта подразумева пажња коју истичете да посвећујете домаћинствима?

СК – Подразумева политику пословања усклађену са интересима купаца. Основна ствар је да уништимо корупцију, јер највећа корупција у нашем предузећу је у најнижем слоју менаџмента, код људи који имају директан контакт са купцима. Када у Србији хоћете нешто преко реда, имате могућност да платите додатно. Али, ја се са тим не слажем. Када говоримо о потрошачима из категорије домаћинстава, ту говоримо о социјално угроженима, не о онима који возе по три аутомобила, дугују по 200 хиљада динара и притом часте некога да му не искључи струју. Осим тога, већ смо дали акценат на наплату привредним субјектима. Сигуран сам да привредници, који имају тржиште и пласман робе, могу да плаћају и струју.

Интервју за ННС

ННС Ви сте на место директора бирани по политичкој линији. Колико ће то бити критеријум и за ваше сараднике?

СК – Јесам страначки кадар и не бежим од тога, али не желим ни да се сматра да ми је то једина препорука. Препорука моје странке, Јединствене Србије, је што нам грађани већ годинама дају све веће поверење. С друге стране, у кадровању, мој први први посао је да препознам поштене и стручне људе, а други део посла је да предузеће поставимо као привредног лидера у региону. Досадашње кадровске промене које смо начинили су из разлога што људи нису добро одговорили  позиву за који су именовани. Смењени су само они који нису добро радили. Пре свега, промењен је директор Дирекције за економско-финансијске послове, а на то место је дошла Драгица Филиповић, жена која ради у Електровојводини дуго, а чији квалитет није препознат. Сви запослени су ми је препоручили као врхунског стручњака што она увелико оправдава. Такође, променио сам и директора за техничке послове. На то место је постављен Свето Павалић, такође стручњак из редова предузећа. На тај начин хоћу да покажем запосленима да сам дошао да вратим систему институционалност коју је некада Електровојводина имала. Стручњаци морају да воде предузеће и ту нема алтернативе.

ННС Поскупљење струје је одложено за пролеће. Може ли систем да „преживи“ зиму без више цене?

СК – Искрено, био бих најсрећнији да наша привреда функционише тако да цена струје може да остане 5 евроценти по киловат-часу. Међутим, морамо да се прилагођавамо систему и да га одржавамо, а са нереалним ценама не можемо да створимо услове за неопходне инвестиције. Ипак, разумем и одлуку да електрична енергија поскупи тек на пролеће. Пред грејну сезону грађани не смеју да цвокоћу јер немају да плате струју. Али, нереално је да струја буде најјефтинији енергент. Систем је припремљен одлично у односу на претходне године али ако схватимо да ће бити искакања због преоптерећења мреже, струја онда не може и не сме да се гледа као јефтина солуција за грејање. Финансијски можда делује повољније, али зато може да отежа систем функционисања градова и општина далеко више него што можемо и да замислимо

ННС Шта је, по Вама, тренутно горући проблем Електровојводине?

СК – Електровојводина губи 300 хиљада евра годишње на ситним крађама. Осигурање покрива губитке, али се јавља много већи проблем. У огромном брију случајева трафои се налазе на парцелама  трећих лица и не можемо да уђемо док не дође полиција. Стога не можемо да одговоримо адекватно и брзо на све позиве грађана. Зато апелујем на друштвену одговорност сакупљача и накупаца секундарних сировина. Морамо да се дозовемо памети и да схватимо да, на пример, због 500 динара није у реду оставити 300 домаћинстава без струје. Осим тога, горући проблем у функционисању предузећа је, враћам се на то, цена струје. Србији се од 1. јануара отвара тржиште Европе па ће привредници моћи да бирају од кога ће да купују електричну енергију и ту ћемо имати додатни проблем. Потребно је да се окренемо производњи електричне енергије из обновљивих извора, али ако немате услове да се закачите на мрежу, немате како да продате струју. Морамо то да омогућимо малим погонима, што смо већ урадили у Вршцу и Алибунару, где ће из енергије ветра и електране на биомасу струја моћи да се прикачи на наш дистрибутивни систем. Постоје европски фондови, заинтересовани партнери, али и ми морамо да дамо нешто. А ако 3,6 милијарди кошта само одржавање система годишње, а буџет нам је далеко мањи – инвестиционог дела нема.

Интервју за ННС

Наплатити дуговања – тешка мисија

Имамо 3,5 милијарди неплаћеног дуга од Азотаре Панчево и Петрохемије, система који су у реструктуирању. Велико је питање како ћемо ми то наплатити и колико. А ми смо ту струју ЕПС-у платили. Такође, постоје губици који достижу више од 2 милијарде динара од предузећа која су приватизована за један динар. Ми та средства у буџету нећемо имати никада. Грађани морају бити свесни у каквој ситуацији се налазимо, а ми морамо да се потрудимо да у таквој ситуацији опстанемо и напредујемо.

ННС Држава је најавила „корпоративизацију“ и Електропривреде Србије. Шта то значи за пословање Електровојводине?

СК – Да би се пословање централизовало, што је основна ствар у том пројекту, морамо прво добро да уредимо систем у ком функционишемо, одредити трошкове и улагања и тек онда да издвајамо средства за корпоративизацију, тј. дељење ЕПС-а, па и Електровојводине, на дистрибуцију и одржавање. Трошкови овог поступка могу да досегну до милијарду евра, што држава тренутно нема. Оно што можемо, јесте да направимо платформу која ће нас довести у позицију да једног дана то спроведемо, али нам тренутно таква врста централизације не одговара. Примера ради, ако нам за свако коришћење сопствених средстава треба посебно одобрење из централе, како ћемо објаснити радницима да деца не могу да им добију ваљан новогодишњи пакетић.  И то је само баналан пример. По том систему без одобрења из Београда не можемо да купимо преко потребна нова возила, па ни нове гуме. Ја сам за то да прво свако „уреди своје двориште“, па да тек онда уђемо у заједнички систем.

Интервју за ННС

Извор ННС