СРЂАН КРУЖЕВИЋ: ЈЕДИНСТВЕНА СРБИЈА НИЈЕ ПРИВЕЗАК

ОДРЖАНА ИЗБОРНА СКУПШТИНА ОПШТИНСКОГ ОДБОРА ЈЕДИНСТВЕНЕ СРБИЈЕ У ВРБАСУ
2. новембар 2013.
„РЕАГУЈ! ЗАУСТАВИМО НАСИЉЕ НАД ЖЕНАМА“
20. новембар 2013.

СРЂАН КРУЖЕВИЋ: ЈЕДИНСТВЕНА СРБИЈА НИЈЕ ПРИВЕЗАК

Jединствена Србија која је препознатљива пре свега по свом социјалном програму и борби против беле куге, а од недавно и довођењу инвеститора о чему сведочи пример Јагодине, данас није задовољна како је прошла на изборима у Новом Саду 2012 године.

srdjan kruzevicБез обзира на то што је у овом граду на осам избора за Месне заједнице добила подршку преко 7.500 грађана, победивши на Клиси и Каћу, а на Сланој бари руководи надзорним одбором, у Скупштини града је на локалним изборима од коалиције добила свега један одборнички мандат.

Потпредседник ЈС Срђан Кружевић, који је председник Покрајинског одбора ове политичке партије у разговору за „Дневник“ каже да је уверен да ЈС више никада у Новом Саду неће имати само једног одборника, а ако „неки немају слуха, ЈС може то  постићи и самосталним изласком на изборе“ . Кружевић при том истиче да ЈС даје пуну подршку политици промена и напретка, истовремено разочаран односом Социјалистичке партије Србије према Јединственој Србији у Војводини.

* Јединствена Србија доживљава експанзију у Војводини, како то објашњавате?

– Наша странка у Војводини постоји пуне четири године. Свакодневни рад на терену, разговор с људима, домаћинско опхођење према ресурсима који су нам дати на управљање и популарност нашег председника Драгана Марковића су једини рецепт за успех. Данас у Војводини бројимо преко 25.000 чланова имамо формирано 97 одсто одбора и бележимо сјајне резултате на свим изборима на којима се појавимо. Примера ради на изборима за савете месних заједница у Белој Цркви смо освојили преко 60 процената подршке грађана, у Црвенки 17, у Сомбору од 15 до 30 процената,  а оно на чега смо посебно поносни је Нови Сад где смо на изборима за Месне заједнице освојили од 12 до 42 процента.

* У Врбасу сте изашли на локалне изборе са СПС-ом, ПУПС-ом и СВМ. Да ли сте задовољни резултатимаи учинком ваше странке?

– Јединствена Србија је  поуздан партнер. Договор никада не крши због своје доследности па је и овог пута изашла на изборе са Социјалистичком партијом ПУПС-ом придодавши коалицији и СВМ. Сматрам да смо подједнако допринели резултату коалиције као и Социјалистичка партија Србије. Исто тако тврдим да коалиција око Социјалистичке партије Србије у Врбасу не би била у ситуацији да се договара и преговара о власти да није имала Јединствену Србију, јер би Српска напредна странка однела апсолутну победу. А резултат од непуних 25 процената могу да окарактеришем као добар.

* Због чега нисте ушли у одборничку групу са СПС-ом?

– Јединствена Србија није привезак. Као прво, не служимо никоме за поткусуривање, нити је ЈС странка којој се нешто даје. ЈС је политичка партија која жели да учествује у свим разговорима. Има легитимно право на то, јер се ти разговори тичу грађана који су нам дали своје поверење. Нисмо ушли у одборничку групу са Социјалистичком партијом Србије из простог разлога што нас СПС није позвала ни једанпут на разоворе након завршетка избора. Нисмо учествовали у преговорима везаним за будућност општине Врбас која је презадужена па нећемо бити део одборничке групе СПС, јер смо учествовали на изборима вођеним идејом да можемо нешто да променимо и да ће грађани Врбаса живети боље, а изостављени смо у кључном моменту када се кројила владајућа већина у општини. Дефинитивно то не значи да нећемо дати подршку у Скупштини општине Врбас политици промена коју води СНС, а време ће показати да ли су у тим промена потребни кадрови и идеје Јединствене Србије или нису. То са ким ћемо бити у одборничкој групи искључиво зависи од одлуке Представништва и Главног одбора ЈС, а никако од аутоматизма на који су наши коалициони партнери у Војводини навикли.

* Због односа са СПС-ом према вашој странци у Војводини да ли сматрате да је била грешка што сте са социјалистима заједно изашли на изборе у Врбасу?

– Не сматрам, јер одлуку о томе су донели Представништво и Главни одбор странке, као највиши страначки органи, а то је за нас у странци закон. Покрајински одбор Јединствене Србије вођен том одлуком је и у Врбасу ушао у изборну утакмицу свом снагoм и као увек показао свима колико вреди. А односе који се тичу уважавања Јединствене Србије у Војводини свакако треба приспитати.

* Јагодина се развија брзим темпом. Као Новосађанин, шта мислите због чега наш град не може тај темпо да постигне?

– Нови Сад је био дуже времена у блокади. Када кажем био у блокади мислим на однос бившег градоначелника Новог Сада са грађанима. Имам пуно право да кажем то јер ја као представник политичке странке која је била у коалицији са странком бившег градоначелника, нисам успео да ступим у контакт са њиме никада, нити сам успео да пренесем ни једну идеју Јединствене Србије која се , за разлику од великог броја политичких странака, политиком бави на основу свог програма и на основу онога што би се могло искористити кроз буџет, а да то буду ствари које ће вишеструко вратити новац и ствари које се тичу социјалног преграма, с посебним освртом на борбу против беле куге и отварања нових радинх места. Желим да кажем да нећу никада као рођени Новосађанин завидети Јагодини, нити ћу Јагодину ставити на место испред свог града. Ако треба да анализирам, могу да кажем да је Јагодина у овом моменту развијенија, али исто морате да имате у виду да се Јагодина још од 2004. године  развија кад је на чело града дошла Јединствена Србија са својим председником Драганом Марковићем Палмом. Садашња власт у Новом Саду покренула је низ активности како би Новом Саду вратила сјај, те из тог разлога подршка коју Јединствена Србија даје градоначелнику Милошу Вучевићу је неоспорна докле год то буде било тако.

Ержебет Марјанов, Дневник